Tabara Aventura in Natura

Tabara Aventura in natura

Obiective generale

Formarea obisnuintei de practicare a drumetiei, ca forma de petrecere a timpului liber in mijlocul naturii si educarea copiilor in spiritul protejarii acesteia.
Apropierea dintre copii, actiunile “de la om la om” pe teme diferite teme duc la cresterea gradului de incredere dintre copii, a gradului de intelegere asupra diferentelor care exista intre ei si creeaza un cadru favorabil de dezvoltare a coeziunii sociale care formeaza un mediu stabil de dezvoltare psiho-sociala.

Perioada de desfasurare: in functie de numarul de inscrieri.

I. 27 IULIE – 01 AUGUST 2015 sau
II. 17 AUGUST – 22 AUGUST 2015

Tariful include: costul hranei zilnice (mic dejun si pranz); costul materialelor necesare desfasurarii activitatilor; monitori pentru organizarea activitatilor propuse.

Varsta minima de participare este 6 ani.

Tabara de vara pentru copii si elevi se desfasoara in LOCALITATEA STEFANESTI. Activitatile din tabara se desfasoara intr-un loc ideal de pornire in diferite drumetii si trasee de orientare turistica.
”Aventura in natura” este o tabara cu tematica de munte in care copiii vor fi parte a unui concurs al micilor iubitori de munte, un concurs la care important este sa participe si sa-si cunoasca colegii, competitorii dar mai ales pe sine!
Temele prezentate vor fi dezbatute interactiv si in urma sustinerii prelegerilor vor fi organizate activitati de cunoastere legate de temele dezbatute.

Activitati propuse:
Trasee spre lacuri si zone turistice din Stefanesti
Montarea unei tabere de corturi
Activitati pe coarda
MiniParc de aventura – traversari pe coarda, plasa, podul indian, scari suspendate
Notiuni de orientare cu harta si busola, ziua
Pictura pe lemn si pe alte mijloace neconventionale
Cantece de munte interpretate la chitara, cantece la focul de tabara, dansuri din folclorul romanesc si international, carnaval, karaoke si alte surprize
Probe de creativitate, comunicare si munca in echipa
Concursuri si jocuri sportive
proiectii foto si video cu imagini din natura
Sesiuni teoretice despre munte si natura
Jocuri de tabara
Focul de tabara si multa, multa buna dispozitie!

Planul de activitati

Esalonarea activitatilor din cadrul proiectului:
Popularizarea proiectului in scolile din localitate si împrejurimi.
Intalnirea partenerilor Si constituirea echipei de proiect.
Pregatirea teoretică referitor la: ecoturism, organizarea drumetiilor, trasee turistice, reguli de comportament pe munte, zone protejate, flora si fauna zonei etc.
Sedinte cu parintii pentru comunicarea cerintelor participarii elevilor la drumetii.
Obtinerea acordului scris al parintilor pentru participarea elevilor la drumetiile programate.
Ziua 1.
Intalnirea la ora 7.30 la Gradinita Maicii Domnului. Primirea copiilor, timp liber pentru acomodare. In aceasta zi, toti copiii participanti se organizeaza in echipe de 8-10 copii si stabilesc conducatorul echipei, numele echipei si pregatesc steagul echipei. La ora 12 se serveste pranzul. Dupa servirea mesei se va face prezentarea zonei, planul de activitati, obiective si opinii ale copiilor, dupa care se va merge in recunoastere. Se vor prezenta notiuni teoretice de orientare necesare pentru activitatile din zilele urmatoare.
Ziua 2.
Dupa servirea micului dejun propunem copiilor un program special in care urmarim in mod deosebit dezvoltarea spiritului de echipa si sublinierea rolului fiecarui coechipier ca parte integrata in grup. Probele desfasurate in prima parte a zilei pun in evidenta creativitatea si atentia copiilor precum si aptitudinile de coordonare, cooperare.
* Drumetia surpriza (4 ore) – fiecare echipa va primi din partea organizatorilor o harta a zonei. Pe aceasta harta va fi trasat traseul pe care il vor parcurge si vor exista de asemenea anumite instructiuni cu privire la desfasurarea probei. Pe parcursul acestei drumetii concurentii vor intalni 6 posturi de control cu arbitrii, iar în fiecare post se va desfasura cate o proba surpriza. Traseul va avea un grad minim de dificultate, putând fi parcurs de oricare copil. Probele ce se vor desfasura în cele 6 posturi de control sunt:
1 – Montajul (5 min/echipa) – participanţii vor trebui să monteze şi demonteze un obiect cu ajutorul coechipierilor.
2 – Labirintul (5 min/echipa) – participantii vor trebui sa treaca printr-un culoar cu obstacole naturale, de pe o parte pe alta a labirintului creat, legaţi la ochi cu esarfe si coordonati de unul din membrii echipei.
3– Puzzle-ul (10 min)– concurentii vor avea la dispozitie un puzzle care va trebui asamblat de catre intreaga echipa cat mai repede posibil.
4 – Tir cu arcul (20 min/ echipa)– concurentii vor avea la dispozitie 3 sageti de proba si alte 3 sageti pentru a obtine cat mai multe puncte necesare echipei.
5 – Puntea suspinelor (30 min)– fiecare concurent (ajutat de colegii din echipa) trebuie sa traverseze un parau trecand insa pe „puntea suspinelor”. Riscul de cadere in apa este nul, fiecare copil fiind asigurat (prin echipamentele de alpinism) de catre instructori.
In aceasta seara echipa de animatori a pregatit un program de prezentare si initiere in tehnicile de fotografiere: instantanee, peisaje, momente de neuitat.
Ziua 3. – Drumetie pe potecile din Stefanesti
Dupa servirea micului dejun copii, insotiti de echipa tehnica vor porni intr-o drumetile pentru a cunoaste imprejurimile. Traseul ales va avea un grad minim de dificultate, neexistand probleme din punct de vedere al sigurantei copiilor.
Drumetia se va desfasura pe parcursul intregii zile cu respectarea programului de servire a meselor.
Prin desfasurarea probelor acestei zile se urmareste in primul rand dezvoltarea increderii in sine dar si in coechipieri.
Probele zilei=
1. Catarare (4 ore) – dealuri mai abrupte alese pentru alpinism vor fi pentru începatori, astfel incat orice concurent sa poata parcurge minim 2 m in inaltime. Participantii vor folosi echipamente profesionale folosite în alpinism şi escaladă care conferă confort şi siguranţă. Aceste activităţi îşi pun amprenta asupra multor aspecte foarte importante într-o echipă şi anume, încrederea faţă de colegii de echipa, responsabilitate, curaj, scopuri comune si multe altele.
Activităţile de ESCALADA SI ALPINISM au o tenta extrema, activitatile desfasurandu-se in teren stancos si uneori la inaltime. Fiecare participant se va lupta cu propriile limite si indiferent de cât de sus va escalada sau cat de buna va fi tehnica lui, acesta se va simti un mic alpinist, iar senzatia de a termina un asemenea traseu este exceptionala. Această activitate este extrem de placuta si are ca scop aducerea participantului fata în fata cu momentul in care trebuie sa isi depaseasca propriile limite si de a reactiona la prima vedere fata de elemente noi necontrolate de către participant. Vârsta minimă pentru alpinism şi escaladă este de numai 6 ani.
2. Orientarea dupa harta (30 min/persoana) – pentru aceastã proba concurentii vor primi, o hartă o zonei în care se va desfasura orientarea. În fiecare punct indicat concurenţii trebuie sa descopere cate un post (“mut”, ‘lampion”) unde vor gasi un capsator cu care isi vor capsa fisa de parcurs.
In aceasta seara fiecare echipa, participa alaturi de animatori la proba “O ZI DE TABARA IN CULORI” (pictura pe piatra sau hartie), respectand tematica recomandata.
Ziua 4.
Dupa servirea micului dejun propunem un Concurs cu obstacole surpriza. La probele prezente in acest concurs echipele vor participa simultan. Probele pun in evidenta in primul rand aptitudinile de coordonare, cooperare pentru atingerea obiectivelor comune.
*1 – Patratelul mut (60 min/echipa) – participanţii trebuie sa parcurga pe rand un anumit traseu asemanator unui labirint, respectand indicatiile coordonatorului.
*2 – La schi (60 min/echipa) – participantii vor trebui să se deplaseze pe o anumita distanta (teren plat) cu ajutorul unor schiuri improvizate.
*3 – Lac-mal (60 min/echipa) – participantii a cate doua echipe se vor intrece intr-un concurs in care, fiind asezati intr-un cerc, vor trebui sa execute anumite sarituri la comanda coordonatorului de joc.
*4 – Tunelul (60 min/echipa) – participantii trebuie sa transmita un obiect printr-un tunel imaginar intr-un timp cat mai scurt posibil.
*5 – Jaloanele (60 min/echipa) – participanţii vor trebui sa parcurga intr-un timp cat mai scurt o anumita distanta, ocolind in traseul lor cateva jaloane. Proba se desfasoara sub forma de stafeta.
*6 – Tavanul muzical (60 min/echipa) – participantii vor trebui sa treaca pe sub un „tavan muzical” situat la o înaltime de maxim 40 cm faţã de sol. Tavanul este confectionat din sfoara iar pe aceasta sunt agatati o mulţime de clopotei micuti.
In paralel cu desfasurarea concursului cu obstacole surpriza, doritorii pot participa la programul “ HAI IN SA”- o plimbare cu Bicicleta.
Ziua 5.
Tehnicile cercetasesti (supravietuire, alimentatie, prim ajutor, pericole in natura) – au rol de initiere in turismul montan si nu numai. In urma desfasurarii lor se evidentiaza preocuparea copiilor pentru solutionarea problemelor comune precum si cresterea increderii reciproce intre acestia.
Montarea unei tabere de corturi
Pentru punerea in practica a celor invatate in aceasta zi, fiecare echipa primeste un pachet cu alimente si sub directa indrumare a animatorilor, pregatesc propria cina.
In aceasta seara, impreuna cu echipa de animatori, organizam un “CARNAVAL”, unde fiecare echipa trebuie sa se costumeze conform indicatiilor primite de la animatori.
Ziua 6.
Dupa servirea micului dejun propunem o excursie optionala la muzeul Golesti.
Fiecare echipa prezinta in cadrul unui concurs programul “ MICUL FOTOGRAF ” pregatit pe durata taberei respectand tematica impusa de animatori.
Dupa FESTIVITATEA DE PREMIERE, cu bagajul plin de amintiri, ne luam ramas bun de la gazdele noastre si plecam catre casa dornici sa povestim celor dragi, cum am petrecut 6 zile minunate in tabara.

Add your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked *