Martisorul – Simbolul Primaverii

Martisorul - simbolul primaverii

Proiectul ,,MARTISORUL – SIMBOLUL PRIMĂVERII” urmăreşte atragerea copiilor spre „simbol, tradiţie şi creaţie”, spre realizarea unor compoziţii originale, urmărind să facă cunoscută frumuseţea mărţişorului, copiii, părinţii şi educatorii descoperind o modalitate artistică de petrecere a timpului liber, o modalitate de revigorare a tradiţiei mărţisorului românesc.
Din cele mai vechi timpuri a existat la români tradiţia ca prima zi a lunii martie să fie marcată de Sărbătoarea Mărţişorului. Un fir roşu împletit cu unul alb, simbol al dragostei, prieteniei şi recunoştinţei, marchează de fiecare dată începutul primăverii, al regenerării naturii, al reînvierii a tot ce înseamnă formă de viaţă. Bucuria de a dărui sau a primi un mărţişor este mare şi poate cuprinde toate categoriile de vârstă, de la copilul abia născut până la cel mai bătrân bunic. Mărţişorul se poate confecţiona din şnururi împletite de aţă, lână sau mătase, la care se adaugă simboluri confecţionate din diferite materiale. În ultimii ani, datorită unor sărbători împrumutate de la alte popoare, tradiţia de a dărui sau primi un Mărţişor, a început să dispară. Diversitatea tehnicilor şi a materialelor de lucru, influenţele şi specificul zonal al tuturor regiunilor, dar şi ingeniozitatea şi creativitatea concurenţilor, a constituit motivaţia organizării acestui simpozion.
Prin acest proiect se urmăreşte evidenţierea aptitudinilor şi talentului copiilor şi dezvoltarea creativităţii lor. Toţi copiii sunt talentaţi, toţi pot să se exprime artistic într-un gen sau altul .
Contactul la această vârstă cu marile opere literare, chiar fragmentat prezentate, îi ajută pe copii să-şi formeze gustul estetic, să iubească şi să respecte literatura română. Elevii nu trebuie doar să memoreze şi să interpreteze roluri, ci să dea o formă proprie conţinuturilor.
Astfel, bucuria de a darui un mărţişor, nu se limitează doar la ideea de a confecţiona un obiect ci se extinde şi către latura literar-artistică (poezie sau compunere).

Scopul proiectului
– REVIGORAREA TRADIŢIILOR ROMÂNEŞTI
– IMPLICAREA PĂRINŢILOR ÎN MOD DIRECT ÎN ACTIVITĂŢI CU COPIII

Add your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked *